Opinionsblogg

Polisen, sluta gnäll om resursbrist - ni jagar cannabisrökare med helikopter

 
I går skrev Expressen om ett stort polispådrag i Göteborg, fyra patruller och en helikopter kopplades in i jakten på... rånare? mördare? terrorister? Nej, det var två män i 20-årsåldern som misstänktes ha rökt cannabis. För detta kopplades alltså fyra polispatruller och en helikopter in. Jag upprepar, FYRA polispatruller och en HELIKOPTER, i jakt på två personer för ringa narkotikabrott eget bruk, ett brott som i allvarlighetsgrad och straffskala motsvarar snatteri.
 
Det här handlar alltså inte om en liten håla där det här är det värsta brott som hänt i år, det här gäller Göteborgspolisen. Det finns inte en chans att Sveriges näst största stad är i total avsaknad av brott att utreda. Och om så är fallet kanske det vore dags att omfördela resurserna till resten av Sverige.
 
Utöver de fullkomligt vansinnigt överdrivna insatserna, var det en polis som i samma veva fick för sig att han var med i en amerikansk polisserie och hoppade in i en personbil och vrålade "KÖR!" åt en lätt chockad privatperson. Det här får en ju verkligen att undra vad sjutton polisen håller på med egentligen? Vad är nästa steg, nationella insatsstyrkan när någon har snattat en tablettask från ICA?
 
Sedan eget bruk (påverkan) kriminaliserades 1988, har polisen tydligt skiftat fokus från att jaga langare och smugglare till att jaga enskilda brukare. Något som även vittnar om att det som prioriteras högst inte har med allvarlighetsgrad att göra, utan att lättlösta brott prioriteras. Fler pinnar i statistiken och mindre krävande insatser, helt enkelt.
 
Polisen skyller ständigt på resursbrist, men när det kommer till ringa narkotikabrott verkar det finnas hur mycket resurser som helst. Kriget mot narkotika har lett till jakten på enskilda småbrukare prioriteras framför sexualbrott.
 
Polisen, här är ett tips från mig till er: Innan ni gnäller om resursbrist nästa gång, kanske det vore en idé att se över era egna arbetsmetoder och testa att ändra prioriteringsordningen. Då kanske ni till och med skulle få tid till att lösa några allvarliga brott för en gångs skull.
 

 
Läs även:
 

 
Följ mig på Twitter: @zandra_hedlund

Kommentarer

#1 - Joakim

Hej Zandra!
Tänkte bara tipsa om att polisens insatsstyrka heter "Nationella insatsstyrkan" och inte "internationella".

Svar: Hej Joakim,
Jag är fullt medveten om det, men det råkade bli ett slarvfel. Det korrgerades så fort det upptäcktes. Tack för uppmärksammandet.
Zandra Hedlund

#2 - Evot

Undrar om du bor i Tuve? Vi som bor här är väldigt glada att polisen håller bort knarklangare utanför våra skolor. Tvivlar på att de "bara" rökte på...

Svar: Med tanke på att den enda åtgärden efter gripande vat att mannen fick följa med på provtagning, låter det osannolikt att det rörde sig om langning. Göteborgspolisens presstalesman bekräftar att personen greps för misstanke om ringa narkotikabrott eget bruk, dvs påverkan.
Zandra Hedlund

#3 - Tack polisen!

Tack för att ni gör något!
Har du, Zandra, tänkt på varför polisen ens fick upp ögonen för dessa personer? Troligen var det inte för att de lugnt och sansat satt och rökade som polisen fick sig en funderare "undra om det kan vara cannabis? Bäst vi begär in förstärkning!"
Du har ju verkligen sneseglat om du tror att polisen var ute och jagade personer med helikopter för att få fast personer för"ringa narkotikabrott eget bruk". Högst troligt är dessa personer involverade i mycket mer av skiten som sker.
Jag spekulerar bara men troligen har man velat ta ett snack med dessa personer varav de lägger bena på ryggen. Lyckligtvis fanns både helikopter och patruller till förfogande och kunde hjälpa till i jakten på personer som av någon anledning väljer att springa från rättvisan. I just detta fall var det endast ringa narkotikabrott. Men vad vet vi, de kanske kastade ifrån sig en skarpladdad pistol under jakten? Jag är också glad att man kan använda en dyr polishelikopter till att få fast någon än ingen alls!
Nej, innan du är för snabb för att döma kanske du ska tänka ett steg längre och tänka på helheten och inte förringa narkotikanvändandet.

#4 - Patric Snyggast

HAHA JA DÖÖÖÖR!!

#5 - Christoffer

Ja du Zandra. Du kanske skulle stanna upp och fundera ett steg längre innan du börjar spekulera. Hade det endast varit misstanke om ett eget bruk av narkotika hade de troligen inte agerat som de gjorde. Ingångsvärdena eller informationen var sannolikt något helt annat. Men när man väl fick tag i vederbörande kanske det inte gick att styrka något annat än just eget bruk.
Är det ett möjligt scenario?

#6 - Jerry

Vad trött jag blir på såna här proffstyckare som inte vet är insatt i kriminaliteteen i Sverige, polisens arbete eller resurser men sen ska uttala sig offentligt som om hon vore expert.

#7 - Linda

Helt ärligt.. Hur många blir faktiskt störda av en flummare? Hur många blir antastade av flummare? Hur många gånger hör man talas om att polis måste kallas till plats för att avbryta ett slagsmål där personerna hade rökt för mycket?? Har så svårt för att förstå denna hets mot flummare.

Svar: Håller med. Knappast vårt största samhällsproblem.
Zandra Hedlund

Kommentera