Opinionsblogg

Snälla kränkta man, det handlar inte om DIG

 
Fastnat i ännu en av alla oändliga diskussioner om kvinnor, som derailar i att handla om mäns kränkthet inför det faktum att de på gruppnivå klumpas ihop med våldtäktsmän och kvinnomisshandlare.
 
Snälla män, det handlar inte om DIG! Kan du för en gångs skull se längre än näsan räcker och inse att världen inte kretsar kring just dig som person? 
 
Väldigt många män har problem med att skilja på struktur och individ, vilket beror på att män behandlas som individer i en mycket högre grad i samhället än kvinnor, som ofta omtalas som grupp. Därav att många män blir upprörda över att klumpas ihop med andra män och reagerar med "INTE ALLA MÄN™". Det här är det första steget vi behöver komma förbi för att ens kunna diskutera frågorna på en relevant nivå. Statistik fungerar på gruppnivå, normer och strukturer berör oss på gruppnivå. Ja, vi är individer, men vi är också en del av gruppen.
 
När vi säger män som grupp handlar det om män som grupp, inte varje enskild individuell man. Hur kan det ens vara det minsta svårt att förstå?
 
Är du inte en del av lösningen, är du del av problemet och lösningen är verkligen inte att gasta INTE ALLA MÄN™

Kommentarer

#1 - Durban

Varför är det svårt vara tydlig när det ska pratas om att vissa män gör si-eller-så och använda uttryck som 'en del män'? Du gör det själv i bloggen. Jag tror att många män som inte alls "är en del av problemet" också känner sig kränkta av att klumpas ihop med andra som dom inte bett om. Din analys att män skulle vara en kategori ovana att behandlas som grupp räcker inte som förklaring och jag tvivlar på att den stämmer. Alla människor är mer än sitt könstillhörighet och har blivit gruppbehandlade många gånger. Människor ska respekteras att behandlas, tilltalas och bedömas som individer oavsett vilken grupptillhörighet man vill stämpla på dom. Jag tror också att det kan finnas en fälla i att prata slarvigt om individer i grupp av flera skäl som jag inte ska gå in på nu.

#2 - Linn

Hej Durban.
Läste du ens texten. Detta är ett praktexempel på vad Zandra säger. Det ÄR ett strukturellt problem. Precis som rasism är ett strukturellt problem.
Nej det är inte alla män som är ett problem. Men det är tillräckligt många för att det rent statiskt ska synas. Det är klart att det inte är en penis som gör att folk beter sig dumt. Men om vi ser att det är män som grupp som orsakar misshandel, våldtäkter, sexuella trakasserier osv osv så kanske vi också måste göra något åt det. Prata om det med föräldrar så de inte uppfostrar sina söner in i machokulturen, pratar med lärare så att de tar hänsyn till det i undervisningen och prata med dig och dina manliga vänner så att vi alla hjälper till att motverka den oerhört skadliga machokulturen. Både för din rätt att få vara den du är, visa känslor, få komma till din fulla rätt och för mina rättigheter att inte få min kropp kommenterad och tafsad på. Detta är bara ett par av ofantliga fördelar vi vinner på att erkänna detta som ett verkligt problem. Men då måste vi kunna beskriva det problemet.

Heja Zandra, grym text

#3 - Durban

Jag kritiserar inte att det går att fastställa statistiskt att det inom vissa grupper finns fler individer än i andra grupper som t.ex uppför sig på olika sätt. Det jag har synpunkter på är hur hela gruppen blir sammanblandad med dom individerna genom språkbruket. Det är inte särskilt svårt att lägga till t.ex "vissa" "en del" osv för att förtydliga att det inte är hela gruppen som åsyftas. Om det nu skulle kännas önskvärt att vara tydlig vill säga.

Kommentera