Opinionsblogg

I Berlin är techno finkultur, här vill de förbjuda oss att dansa.

 
 
 
Den legendariska technoklubben Berghain i Berlin har blivit klassad som finkultur. Den lika populära som hedonistiska klubben anses vara av signifikant kulturell betydelse och denna klassning innebär bland annat en skattereduktion från 19 till 7 %, dvs samma som för andra kulturattraktioner. I Berlin avsätter dessutom staden sedan tidigare stora summor för att skydda byggnader från att rivas och istället inhysa kultur som klubbar, gallerier osv.
 
Här hemma jagas technoälskare med blåslampa. En jakt som har pågått sedan 90-talet, då klubben Docklands kämpade för att få sina fester klassade som allmänna sammankomster, något som motverkades aktivt av såväl kommunen som polisen, med åtskilliga razzior som resultat.
 
I Sverige är det inte tillåtet att dansa utan tillstånd. Danstillstånd kan, för klubbar med serveringstillstånd, ges till som längst kl.5 på morgonen. I våras röstade riksdagen om att avskaffa separat danstillstånd, vilket i praktiken innebär att på alla ställen med serveringstillstånd kommer du nu enligt lag ha rätt att dansa. Klubbar som ej serverar alkohol kommer fortfarande att vara tvungna att ansöka om danstillstånd. Dans på allmän plats går under ordningslagen och klassas även fortsättningsvis som ordningsstörande.
 
Senaste åren har Stockholms undergroundscen fått ny fart och det dansas till elektronisk musik som aldrig förr. Festerna arrangeras inom föreningar för slutna sällskap, vilket gör att inget danstillstånd krävs. Det här är förstås något som polisen ser som ett stort problem och att stoppa dessa fester ligger högt på prioriteringsordningen. Detta trots att det inte ens är olagligt att arrangera dessa fester och trots att polisen sägs lida hårt av resursbrist.
 
Exempelvis stängde polisen under sommaren ner ett kulturhus i Marievik, där Föreningen fritt forum bland annat drev ett café, arrangerade DJ-skola samt arrangerade medlemsfester med elektronisk musik på helgerna. Polisen satte därefter två patruller på dygnet runt-bevakning för att garantera att ingen dans pågick i de tomma lokalerna.
 
Ett annat exempel är hur polisen valde att hårdprioritera festivalen Into the Valley, en elekronisk musikfestival i Rättvik, trots att det inte var ett enda anmält fall av våldtäkt, misshandel eller ens stöld varken 2015 eller 2016. Jag upprepar: Inte ett enda.
 
Värt att notera är att de här festerna vanligtvis är väldigt lugna. Extremt lite fylla, mycket sällan bråk, taffsande eller annat som i princip är vardag på de flesta krogar. Folk är där för musiken, för dansen, för att träffa likasinnade människor.
 
Ja, det förekommer droger, precis som på många andra ställen. Alla vet exempelvis att det florerar droger på Stureplan, men där har det mig veterligen aldrig varit en enda razzia. Däremot en hel del fylla, bråk, misshandel och sexualbrott. Och det går ju att fråga sig vad som är värst, att några dansar med olagliga droger i blodet, eller att andra slåss och våldtar med lagliga droger i blodet.
 
Det är skillnad på kultur och kultur.

Kommentarer

Kommentera