Opinionsblogg

Småstadsnormen gör Stockholm till en spökstad

 
I Sverige är det tillåtet att servera alkohol mellan elva på förmiddagen och ett på natten. Efter det krävs särskilda tillstånd och ett större antal ordningsvakter. Ytterst få ställen får på nåder ha öppet till fem, men generellt är det slutfestat när klockan slår tre. Givetvis är det hårda regler för att få servera alkohol överhuvudtaget och ska det dessutom dansas krävs danstillstånd. Om någon ändå tar ett par danssteg kan krögaren bli av med serveringstillståndet. Att hela världen skrattar åt oss påverkar uppenbarligen inte politikernas syn på det hela. 
 
Den som argumenterar för att dagens begränsade öppettider ger en säkrare stad, har uppenbarligen inte varit i Stockholm halv fyra en lördagnatt, när överförfriskade människor väller ut från krogarna och skapar kaos med bråk i taxiköer, på perronger, i t-banan och orsakar allmän oordning. Risken att utsättas för misshandel, rån och överfallsvåldtäkt ökar kraftigt. Jag tror till och med att Polisen skulle hålla med om att det är den farligaste tiden att vistas ute på stan en normal vecka.
 
Om vi istället jämför med städer där krögare själva får välja sina öppettider, ser vi inte alls den här problematiken. Eftersom det det alltid finns ställen som är är öppna längre, kan den som vill gå vidare om krogen stänger och folk droppar av när de tröttnar, istället för att hetssupa fram till stängning och sedan välla ut på gatorna som en IQ-befriad massa.
 
Stockholm är ingen storstad, det är en småstad som bara råkar vara lite större till ytan. Småstadsnormen är det rådande idealet, det ska vara tyst och lugnt på stadens gator. Helst ska det vara knäpptyst redan innan tio, så att den övre medelklassen i sina dyra bostadsrätter inte blir störda av stadsljud. Människor köper bostadsrätter för flera miljoner mitt i de mest krogtäta kvarteren, klagar över ljudvolymen och får krogar nedstängda. Att staden går med på detta är under all kritik. Om du har råd att köpa en bostadsrätt mitt i stan, har du garanterat råd att bo i en förort eller mindre stad, där det är lugnare. Om du vill bo i en småstad, flytta till en småstad. Försök inte få en hel stad att anpassa sig efter dina önskemål.
 
Ytterst handlar det om kontroll. Begränsade öppettider är grundat i moralism och bygger på att staten har ett behov av att kontrollera och detaljstyra sina medborgare. På köpet får vi en huvudstad med ett helt dött nattliv. Ingen åker till Sverige för att festa, tvärtom åker svenskarna utomlands för att besöka klubbar i städer som har fattat att nattlivet är en självklar del av en storstad. Vi går miste om enorma turistintäkter på att göra vår huvudstad så ogästvänlig som möjligt.
 
En levande stad kräver ett levande nattliv. Om vi på allvar vill göra Stockholm till en attraktiv stad att besöka, måste vi tillåta nattlivet att ta plats. Som det ser ut nu, har vi snart har förvandlat Stockholm till en spökstad.

 


Läs även:
 

 Följ mig på Twitter: @zandra_hedlund

Kommentarer

#1 - Kim

Sandra min vän, jag läste nyfiket och instämmande i inledningen av ditt inlägg - men någonstans runt stycket där du helt plötsligt rackar ner på bostadsrättsinnehavare tappade du mig totalt.

Det är tråkigt att du försöker ta billiga politiska poänger på människor som jobbat hårt för att få kunna bo där du vill, och det är beklagligt att du utser dem till din måltavla i din strävan att låta krögarna servera sprit på exakt vilka tider du vill. Åtminstone var det så jag uppfattade början av ditt inlägg, men nu vet jag ärligt talat inte riktigt vad du egentligen vill och vems ärenden du egentligen går.

Inte mina, uppenbarligen.

Svar: Det har nyligen varit flera fall där personer köpt bostadsrätter ovanpå befintliga krogar och direkt försökt få krogen i fråga att stänga pga de anser den vara störande. I flera fall har det lyckats. De visste att krogen låg där när de flyttade in, hur kan det vara ett beteende som ska tolereras? En stad låter, det är naturligt med stadsljud från krogar, musik, människor som pratar osv. Om en inte kan tolerera ljudnivån från normala stadsljud är det kanske inte innerstan en ska bo i.
Zandra Hedlund

Kommentera