Opinionsblogg

Polisen har inte resursbrist, de suger bara på att prioritera

 
I helgen var jag på en så kallad undergroundfest, dvs en medlemsfest för slutet sällskap. Det var ca 50 personer där, varav de flesta satt och pratade och några dansade. Tänk en vanlig hemmafest, men i en källarlokal med dj. Vid halv två-tiden kom 5-6 poliser dit, vi tänkte att de mest ville kolla läget och ingen reagerade nämnvärt, alla var trevliga mot dem. De var kvar ganska länge, kollade runt i lokalen och började sedan ta kort på oss, samt tog ut en och en för förhör. En av poliserna hade en GoPro-kamera fäst på bröstet. Det dök upp fler och fler poliser, till slut var det runt ett 20-tal poliser som förhörde besökarna om varför de var där. Efter ett tag stängde de ner hela festen.
 
Några veckor tidigare valde åtta poliser att utföra en brandinspektion mellan kl.00-02 en lördagnatt, där en motsvarande fest skulle hållas, med resultat att besökarna fick stå ute i kylan i två timmar och vänta.
 
Polisen har även under sommaren stängt ner ett kulturhus i Marievik i Stockholm där olika föreningar hållt medlemsfester. Två polispatruller sattes sedan på att vakta den tomma lokalen dygnet runt, för att säkerställa att ingen skulle dansa där.
 
Det här är bara tre exempel av extremt många där polisen valt att lägga stora resurser på att stoppa tillställningar för slutna sällskap (vilket alltså inte är olagligt).
 
Den här typen av fester är som regel väldigt lugna. Ingen fylla, inget bråk, inget taffsande eller annat som är standard på krogen. Människor kommer dit för musiken, dansen och den goda stämningen. Visst, det förekommer droger, kanske mer än på krogen. Är det skäl nog att skicka över 20 poliser för att till varje pris stoppa en lugn fest med 50 besökare, mitt i natten en fredag? Som en jämförelse vet alla att det förekommer en hel del droger på Stureplan, men där stängs inga fester ned, trots att både fylla, bråk, misshandel och sexualbrott är vardag.
 
Det gnälls om resursbrist, sexualbrott nedprioriteras och anmälningar om hatbrott läggs ned utan utredning. Men när det kommer till att stoppa folk från att dansa, verkar resurserna vara ändlösa.
 
Nej, polisen, ni har inte resursbrist. Ni bara suger på att prioritera.
 

Läs även:

Kommentarer

#1 - K,ristoffer Harkén

... VAR OXXO DÄR! de poliser som var där var iofs lättsamma o har sällan mött sådna tillmötesgående poliser i ett sk razzia försök... jag blev liksom många andra oxxo förhörd... men hade det inte räckt med typ 3-4v poliser..??!!!!
men antalet blev snabbt 15-20 st....
... alllmänheten tycker att de syns förlite på de allmäna platserna....
.. visst ifall jag hade stoppat en våldtäkt, tre bråk o hjälpt till vid en brand skulle jag gå hem, stolt falla till sömns....
denna kväll tror jag inte nån av de poliserna som var där kunde gå hem o säga:
- YES! Nu ikväll gjorde jag ett bra jobb..... Väl använda skattepengar!!??
EFFEKTIVISERA??!!

Svar: Jag håller med, de var väldigt trevliga och lättsamma i sammanhanget, men antalet var ju befängt. De hade kunnat stänga ner festen på två stycken om de hade velat, knappast som att någon skulle göra motstånd. Det finns helt klart bättre sätt att fördela resurserna.
Zandra Hedlund

#2 - Henrik

"Visst, det förekommer droger, kanske mer än på krogen" och du säger att dom var där för att hindra er o dansa? ja jusste.... Sen kanske du upplev festen lugn, men i vilket tillstånd var du ? var du under influens av nån drog och nu känner en vrede över att du inte fick fortsätta?

Om du själv tycker att det var mer droger där än på krogen och ni var bara 50 pers, så är det nog du som har ett problem och inte att polisen prioterar dåligt

Svar: Du läser ju inte ens ordentligt. Jag skrev inte att det var mer droger på 50 pers än på krogen. Just den här festen var extremt lugn, såg inga droger alls. Det var ingen drograzzia, de tog inte ens in några besökare för provtagning. Och for the record så hade jag druckit två öl på förfesten, så jag var fövisso inte helt spiknykter, men tillräckligt nykter för att kunna uppfatta situationen utan problem.
Zandra Hedlund

#3 - Andy

>Henrik
De flesta som är ute på krogen är under influens av droger, alkohol inte minst. Det betyder inte att det finns ett behov av att festen/klubben måste stängas ner. Så länge ingen skadas borde det inte vara prioritet för polisen att rycka ut i sån omfattning.

För din kännedom så är ett långsiktigt mål att stoppa folk från att berusa sig fullkomligt omöjligt att uppnå.

#4 - Laoinjo

Kanske bekvämare jobb att hunsa svensson på privatfest än att ta itu med riktig kriminalitet och stökiga människor i stan. Tror tyvärr det spelar stor roll när man väljer vad man skall prioritera. Man väljer att jobba i bekvämlighetszonen, lugnast så.

Kommentera