Blogg

Den politiska debatten om medicinsk cannabis saknar verklighetsförankring

 
Tyska parlamentet har nu enhälligt röstat för att legalisera medicinsk cannabis. Den nya lagen träder i kraft i mars och innebär att personer i Tyskland kommer att ha möjlighet att få naturlig cannabis förskrivet på recept, vilket täcks av deras motsvarighet till högkostnadsskydd, dvs det blir statligt subventionerat. Tyskland blir därmed ytterligare ett i raden av länder som väljer att erkänna cannabis som ett behandingsalternativ.
 
Danmark och Norge har båda röstat igenom att införa medicinsk cannabis på prov för 500 patienter från och med 1 januari 2018. Samtidigt går Sverige närmast baklänges i debatten och polisen hårdsatsar på att gripa cannabisrökare
 
Medan den internationella debatten om införandet av medicinsk cannabis pågår är det viktigt att understryka att det i Sverige redan finns två cannabispreparat som är godkända av Läkemedelsverket, Sativex och Marinol.
 
Marinol består av syntetiskt THC (den aktiva substans i cannabis som ger själva ruseffekten) och har varit godkänt sedan 2002. Licensförskrivning av Marinol förekommer i dag för exempelvis olika smärttillstånd, aptitlöshet och illamående. Marinol omfattas av högkostnadsskyddet.

Sativex, som är baserat på naturligt odlad cannabis, godkändes av Läkemedelsverket 2011. Det är en oljebaserad munhålespray och kan i dag förskrivas utan licens. Den enda godkända indikationen enligt Fass är för patienter med multipel skleros (MS). Enligt Fass föreligger ingen risk för beroende. Sativex ingår inte i högkostnadsskyddet, så behandlingen kan i dagsläget kosta patienten tusentals kronor per månad.

Enligt Läkemedelsverket får svenska läkare förskriva Sativex och Marinol även för andra indikationer än vad Fass anger, detta kallas off label-förskrivning. Varje läkare har på eget ansvar möjlighet att överskrida det angivna användningsområdet för diverse godkända läkemedel, under förutsättning att andra läkemedel redan har prövats, alternativt att inget godkänt preparat finns att tillgå. Det går alltså att förskriva cannabispreparat för en rad åkommor i Sverige redan i dag.

En intressant aspekt i sammanhanget är att trots att dessa preparat är godkända av Läkemedelsverket, är cannabis fortfarande klassad enligt förteckning I i Sverige, dvs anses inte ha något som helst medicinskt användningsområde. Trots att medicinsk cannabis per definition faktiskt redan är godkänd i Sverige, anses cannabis enligt svensk lag vara likvärdigt med heroin. 

Det går onekligen att ifrågasätta hur det kommer sig att just Sativex hamnar utanför högkostnadsskyddet, speciellt när det riktar sig till en extremt utsatt patientgrupp där få andra behandlingsalternativ står till buds. Detta gör att den i praktiken inte alls finns tillgänglig för patienter som kan tänkas dra nytta av den.

Medicinsk cannabis har visat sig hjälpa mot exempelvis smärta, aptitlöshet och ångest och är godkänt som läkemedel i ett stadigt ökande antal länder. Det har få biverkningar, inga kända fall av överdosering eller dödsfall och låg risk för att utveckla beroende. Samtidigt förskrivs andra narkotikaklassade preparat som morfin, oxykontin, metadon, fentanyl  och bensodiazepiner utan att någon höjer på ögonbrynen, trots att dessa bevisligen är både farliga och har extremt hög risk för beroendeutveckling, vilket kan orsaka stort lidande och innebär en hög samhällskostnad.

Det här är en het internationell debatt, men svenska politiker vågar knappt ta i ämnet, trots att Läkemedelsverket redan har godkänt två cannabispreparat för patientbruk. Sverige har en lång historia av att moralisera kring droger och sprida skräckpropaganda istället för att arbeta skademinimerande, något som lett till hård kritik från WHO och FN. Det är uppenbart att ideologiska ställningstaganden går före människors hälsa.

Vårdmetoder ska grunda sig på vetenskaplig evidens, inte ideologi och moralism. Det parti som vågar sticka ut hakan och ta den här debatten har mycket att vinna inför valet 2018.

 


 Läs även:

Narkotikapolitisk ordlista

Narkotikapolitik handlar om mänskliga rättigheter

Polisen, sluta gnäll om resursbrist - ni jagar cannabisrökare med helikopter

Polisen prioriterar cannabisrökare framför sexuella övergrepp mot barn

Gabriel Wikström är ett hot mot folkhälsan


Följ mig på Twitter: @zandra_hedlund

Mest lästa inläggen

Vi måste våga prata om sorg

Bild från pexels.com Vi är alla rädda för att dö. Ännu mer rädda är vi för ...

Hej, jag heter Zandra och jag är psykiskt sjuk

* Ett semikolon innebär att författaren hade kunnat avsluta meningen, men v...

Småstadsnormen gör Stockholm till en spökstad

Foto: Maurício Mascaro, Pexels.com I Sverige är det tillåtet att servera al...

Norge avkriminaliserar narkotikabruk, i Sverige är moralism viktigare än människoliv

Majoriteten i norska Stortinget (motsvarande riksdagen) har beslutat att av...

Blogg

Släpp moralpaniken och låt oss dansa i fred

 
Stockholms nattliv är under hot. Det blir allt svårare att hitta lokaler för att husera nattklubbar och livescener. Klubbar som Debaser och Göta källare tvingas stänga, ett flertal klubbar har fått sina hett eftertraktade 05-tillstånd indragna och Slakthusområdet ska snart rivas för att göra plats åt hutlöst dyra bostadsrätter för medelklasseliten.
 
Problemet har uppmärksammats av tre politiker från Liberalerna i Stockholm, som har skrivit en motion där de yrkar på att staden tar fram en strategi för hur ett levande nöjes- och kulturliv ska värnas och möjliggöras när staden växer. Det här är givetvis ett mycket välkommet initiativ. Min gissning är dock att deras definition av att "dansa natten lång" troligtvis inte överensstämmer med vad klubbscenen skulle önska.
 
I Stockholm stänger nattklubbar kl.03, några enstaka ställen, som blir allt färre, får hålla öppet till kl.05. Att få serveringstillstånd längre än så är inte möjligt. Den anledning som hela tiden upprepas är att sena öppettider gör staden otrygg. Det jag undrar är om politikerna som påstår detta någonsin har befunnit sig i innerstan kl.03.30 en lördagkväll. När ställen har öppet sent droppar folk successivt av under natten och färre är kvar till slutet. Det gör att färre människor rör sig ute på stan åt gången. När alla nattklubbar istället stänger tidigt, stannar de flesta till slutet och när alla ska ut samtidigt utbryter fullständigt kaos. Det är påfrestande för såväl klubbägare, garderobspersonal, kollektivtrafik, taxichaufförer och nattöppna matställen. För att inte tala om risken för bråk när så pass många överförfriskade människor ska ta sig hem samtidigt. Det orsakar verkligen allt annat än en trygg stadsmiljö.
 
Samtidigt som staden aktivt verkar för att döda klubbscenen, blomstrar undergroundscenen som aldrig förr. Arrangörer som för länge sedan tröttnat på att behöva anpassa sig efter förlegade regler om öppettider, har istället valt att starta föreningar och hålla medlemsfester för slutna sällskap vilket skapar små oaser där dansen kan pågå till långt fram på förmiddagarna. Att det finns en efterfrågan är det inget snack om, hundratals människor beger sig långt ut i förorterna för att dansa i övergivna industrilokaler, ofta utan varken värme eller rinnande vatten, trots att det är mitt i vintern. Det här motarbetas givetvis aktivt av myndigheter, polisen gör sitt bästa för att stoppa festerna. Det gnälls om resursbrist, sexualbrott nedprioriteras och läggs ned utan utredning, men när det kommer till att stoppa folk från att dansa verkar det minsann finnas resurser.
 
Det finns ett enkelt sätt att få bukt med "problemet" med undergroundkulturen och det är att göra klubbscenen attraktiv. Låt arrangörerna själva bestämma öppettider, tillåt kulturen att få ta plats och anpassa tillgången efter efterfrågan istället för att begränsa möjligheterna för alla. Och om inte i innerstan, så åtminstone i förorterna. Öppna en nattklubb i Märsta med tillstånd till kl.09 och jag lovar att folk kommer att vallfärda dit. Sätt Stockholms nattliv på kartan, så ska ni nog se att antalet undergroundfester minskar drastiskt. 
 
Det är dags att Stockholmspolitikerna inser vilken enorm inkomstkälla de missar när de sakta dödar hela stadens nattliv. Inga turister åker till Stockholm för att festa och Stockholms egna klubbkids vallfärdar till Berlin, där politikerna har förstått värdet i ett pulserande nattliv och anser att klubbscenen är en kultur att värna om. Sverige har gett upphov till ett flertal världsartister på den internationella technoscenen, men det finns ingen klubbscen värd namnet där de kan spela på hemmaplan.
 
Om Stockholm vill vara en storstad av internationella mått, måste det finnas ett nattliv värt namnet.
 

Läs även:
 

 Följ mig på Twitter: @zandra_hedlund
 

Mest omtyckta inläggen

Den som stressar mest vinner

Först går allting fort. Fort fort fort. Du är megaeffektiv, hinner med allt...

Norge har fattat, när följer Sverige efter?

Det norska regeringspartiet Høyre beslutade på sitt landsmöte i helgen att ...

Äntligen har Kungahuset tagit ställning!

Det är lätt att få intrycket att Hovet är konservativa, men så plötsligt hä...

Människor som tar droger förtjänar inte att leva

Varje år dör ca 800 personer i Sverige till följd av narkotikabruk, vilket ...

Blogg

Polisen prioriterar cannabisrökare framför sexuella övergrepp mot barn

 
Aftonbladet och SvD har tillsammans genomfört en granskning där de har spårat 72 svenska nedladdare av bilder och filmer med sexuella övergrepp mot barn. Det här är ett viktigt och hemskt område, offren beskriver sina upplevelser som ett livslångt fängelse. Samtidigt går gärningsmännen oftast fria.
 
Polisen vet precis vilka gärningsmännen är, var de bor och vad de gör, men eftersom brottets straffskala är låg läggs de här brotten ofta på hög. Ja, ni läste rätt, polisen nedprioriterar ett av de värsta brott vi kan tänka oss, sexuella övergrepp - mot barn, för att brottet ger för lågt straff för att det ska vara värt att prioritera.
 
I Sverige anses nedladdning av övergreppsfilmer mot barn som ett brott mot allmän ordning och inte ett sexualbrott, dvs ett brott mot barnet. Den vanligaste påföljden är böter. Ett brott mot allmän ordning? Det är alltså endast ett ordningsproblem att ladda ner filmer med våldtäkter mot barn.
 
Samtidigt ansåg Göteborgspolisen härom veckan att fyra patruller och en helikopter var en rimlig insats för att försöka ta fast två personer som misstänktes ha rökt cannabis. Ringa narkotikabrott är ett brott som vanligtvis bara leder till böter, men här finns det tydligen hur mycket resurser som helst. Att gripa enskilda brukare prioriteras högre än att få fast langare och smugglare. Anledningen till att ringa narkotikabrott har hög prioritet sägs vara för att skydda människor. Ett "skydd" som innebär böter, prick i registret samt svårigheter att få jobb i framtiden.
 
Det är tydligen viktigare att "skydda människor" från att eventuellt skada sig själva genom att ge dem rättsliga påföljer, än att skydda barn från att bli offer för sexuella övergrepp med livslånga skador som följd.
 
Polisen är en statlig myndighet som finansieras av skattepengar, det vore därför rimligt att skattebetalarna skulle få tycka till om hur veksamheten bedrivs. Jag ser hellre en dömd nätpedofil än 100 bötfällda cannabisrökare, vad tycker du?
 

 
Läs även:
 

 Följ mig på Twitter: @zandra_hedlund

Mest kommenterade inläggen

Den politiska debatten om medicinsk cannabis saknar verklighetsförankring

Tyska parlamentet har nu enhälligt röstat för att legalisera medicinsk cann...

Släpp moralpaniken och låt oss dansa i fred

Stockholms nattliv är under hot. Det blir allt svårare att hitta lokaler fö...

Polisen prioriterar cannabisrökare framför sexuella övergrepp mot barn

Aftonbladet och SvD har tillsammans genomfört en granskning där de har spår...

Staten ska inte bestämma vilken musik jag ska dansa till

Det finns en kultur som bygger på dans, musik och glädje, där det ordnas fe...