Blogg

Icke-män är inte värda ett skit

 
I dag står det på Metros löpsedel att vi måste våga prata om missfall. Ja, det måste vi. Och vi måste våga prata om aborter, om frivillig barnfrihet, om endometrios, om PMS, om förlossningsskador, om hormonella preventivmedels inverkan på kroppen.
 
Vi måste våga prata om samtycke, om tjatsex, om våld i nära relationer och att alla känner en överlevare från våldtäkt, men ingen känner en våldtäktsman.
 
Vi måste våga prata om sexualitet, om det faktum att klitoris fullständiga anatomi beskrevs först 1998 (ja, NITTONhundranittioåtta) och att den första(!) 3D-modellen av klitoris kom år 2016 (ja, du läste rätt, i år alltså).
 
Vi måste våga prata om hur kvinnor raderats ur historien, om att alla vet vem Neil Armstrong är, men ingen vet att Margaret Hamilton skrev koden som gjorde månlandningen möjlig.
 
Vi måste börja prata om hur frågor som rör icke-män ständigt tystas ned och ignoreras.

Mest lästa inläggen

Vi måste våga prata om sorg

Bild från pexels.com Vi är alla rädda för att dö. Ännu mer rädda är vi för ...

Hej, jag heter Zandra och jag är psykiskt sjuk

* Ett semikolon innebär att författaren hade kunnat avsluta meningen, men v...

Småstadsnormen gör Stockholm till en spökstad

Foto: Maurício Mascaro, Pexels.com I Sverige är det tillåtet att servera al...

Norge avkriminaliserar narkotikabruk, i Sverige är moralism viktigare än människoliv

Majoriteten i norska Stortinget (motsvarande riksdagen) har beslutat att av...

Blogg

Kallprat som socialt glidmedel

 
Jag hatar kallprat. 
 
Jag pratar gärna, det är snarast svårt att få tyst på mig. Men är det något jag inte står ut med är det kallprat enbart för pratandets skull. Jag kunde knappast bry mig mindre om lägenhetslån, pendeltågstrafiken eller fotbollsresultat och vilket väder det är kan jag enkelt kolla upp själv. Jag vill veta vad människor bryr sig om, vad som får det att glittra till i ögonen, vad de brinner för, vad som gör dem lyckliga och vad som ger dem ångest. Jag vill lära känna människor, inte kallprata. (Undantag om någon brinner för just meterologi, tåg eller fotboll såklart. Lägenhetslån kommer aldrig att intressera mig.)
 
Det här gör att jag ofta dyker rakt in i ämnen jag finner intressanta, att jag (oftast) svarar ärligt på frågan om hur jag mår och är beredd ifall jag får ett ärligt svar tillbaka. Just det här tycker jag är viktigt och det hänger ihop med att jag anser att vi måste prata mer om psykisk ohälsa och om mående i allmänhet. För att minska stigmatisering och påbörja normalisering måste vi helt enkelt börja prata mer om hur vi mår. Det är inte nödvändigt att rabbla upp hela sin journal, men att inte alltid försöka vidhålla en falskt glättig fasad är en bra start och jag tror att vi alla tjänar på det i längden.
 
Samtidigt är det intressant att observera hur människor använder småprat som socialt glidmedel av rädsla för att det, gud förbjude, skulle råka bli tyst.
 
Det handlar inte om att alla samtal måste vara pretentiösa diskussioner om meningen med livet (för seriöst, vem skulle orka det?), det handlar om att möta en människa. Att få reda på någons musiksmak, vilken bok de läste senast eller vilken favoritleksak de hade som barn, säger så otroligt mycket mer om en person än att konstatera att det regnar utanför deras fönster också.
 
Alla mina nära relationer har börjat med att vi skippat småpratet och gått direkt in på sådant som känts viktigt och angeläget för alla parter. Jag vet knappt vad flera av mina vänner jobbar med, men jag vet vad som ger dem den där glöden i blicken, jag vet vad de älskar att göra, vilken ångest de bär på, vad de ligger vakna på nätterna över, vad som betyder någonting för dem, vad som får dem att skratta, vad som gör dem ledsna och vad som får dem att koka av ilska. 
 
Jag känner dem. Det kan jag inte säga om alla människor i utkanten av mitt liv som alltid bara pratar om vädret.

Mest omtyckta inläggen

Den som stressar mest vinner

Först går allting fort. Fort fort fort. Du är megaeffektiv, hinner med allt...

Norge har fattat, när följer Sverige efter?

Det norska regeringspartiet Høyre beslutade på sitt landsmöte i helgen att ...

Äntligen har Kungahuset tagit ställning!

Det är lätt att få intrycket att Hovet är konservativa, men så plötsligt hä...

Människor som tar droger förtjänar inte att leva

Varje år dör ca 800 personer i Sverige till följd av narkotikabruk, vilket ...

Blogg

Mest kommenterade inläggen

Den politiska debatten om medicinsk cannabis saknar verklighetsförankring

Tyska parlamentet har nu enhälligt röstat för att legalisera medicinsk cann...

Släpp moralpaniken och låt oss dansa i fred

Stockholms nattliv är under hot. Det blir allt svårare att hitta lokaler fö...

Polisen prioriterar cannabisrökare framför sexuella övergrepp mot barn

Aftonbladet och SvD har tillsammans genomfört en granskning där de har spår...

Staten ska inte bestämma vilken musik jag ska dansa till

Det finns en kultur som bygger på dans, musik och glädje, där det ordnas fe...