Opinionsblogg

Försäkringskassans reklam ett hån mot sjukskrivna

 
 
Försäkringskassan gör reklam. Vi kan börja där, varför gör en statlig myndighet ens reklam? Det är inte precis som att det går att vända sig till deras konkurrent om en inte är nöjd. För om det vore möjligt skulle inte all reklam i världen kunna rädda Försäkringskassan från omedelbar konkurs.
 
Om det är något som är svartvitt är det just sjukskrivning. Du får vara sjuk i ett visst antal åkommor ett visst antal dagar, sen måste du vara frisk nog att jobba. Klarar du inte av ditt jobb, kan FK bedöma att du skulle klara av ett annat, helt fiktivt, arbete och då drar de in din sjukpenning. Jag antar att det är detta som åsyftas med att de bedömer din arbetsförmåga och inte din sjukdom, för hur sjuk du är verkar överhuvudtaget inte spela någon roll.
 
Den som gör bedömningen om du är tillräckligt sjuk för sjukskrivning är inte din läkare utan en handläggare helt utan medicinsk utbildning som avgör detta genom att läsa ditt sjukintyg. Ett intyg du fått från en läkare med mångårig erfarenhet och specialistkunskap, som utifrån sin undersökning av dig har bedömt att du inte kan arbeta. Men handläggarna på FK vet såklart bättre.
 
Det sticker rätt rejält i ögonen när en dysfunktionell myndighet som hela tiden skyller på hårda besparingskrav lägger miljontals kronor på en reklamkampanj för att rentvå sitt namn. Använd de pengarna för att låta sjuka få vara sjukskrivna istället.

Kommentarer

#1 - Henrik

Mycket bra skrivet! Jag håller om varje ord. Myndigheter (eller statliga monopol) ska naturligtvis inte ska göra reklam (läs: bedriva politisk propaganda) - det får de politiska partierna göra. Detta budskap är synnerligen stötande, då det syftar till att få oss att acceptera en stelbent och ibland till och med inhuman socialpolitik.

Svar: Tack så mycket! Ja, det är helt vansinnigt att de ens tillåts att göra reklam annat än i rent informativt syfte. Som du skriver, politisk propaganda får de politiska partierna syssla med.
Zandra Hedlund

#2 - Erik

Bra att någon lyfter fram detta, det läggs fruktansvärt mycket pengar på reklam av diverse myndigheter för att få pöbeln med på tåget!

Svar: Tack! Ja, det känns helt galet. Myndigheter ska inte hålla på med politisk propaganda.
Zandra Hedlund

#3 - Sussi

Bra skrivet! Men bara så du vet, de ljuger tillochmed med denna texten..! För som gravid med foglossning så du knappt kan gå, stå eller röra dej, så är det omöjligt att få sjukskrivning, pga "graviditet är ingen sjukdom"... Nej, det vet jag, men vart tog "bedömer arbetsförmågan" vägen då...? Hejja dej!

Svar: Tack! Ja, det är helt sant. Även om inte graviditet är en sjukdom, är väl ändå smärttillstånd det kan tyckas. Träffade en kvinna med utmattningssyndrom, där försäkringskassan hade frågan på vilken organnivå sjukdomen var eftersom hon inte kunde arbeta enligt läkaren. Undrar verkligen hur de tänker.
Zandra Hedlund

#4 - Anton

Och det framgår ganska klart och tydligt att du inte har någon som helst insyn i hur lagar och regler fungerar, utan bara skriver om vad du känner är fel utifrån dina behov. Som vanligt, i samtiden.

Svar: Vilka lagar och regler är det jag har missuppfattat? Har jag några direkta faktafel är det klart att jag kan rätta dem.
Zandra Hedlund

#5 - Elisabeth

Har positiv erfarenhet från när jag var sjukskriven. De ifrågasatte såklart varför jag inte kunde jobba men frågorna de ställde var rutinfrågor som de var tvungna att ställa.

Svar: Skönt att höra! Det behövs lite positiva erfarenheter också, så en vet att det finns hopp. Var du sjukskriven länge? Oftast brukar de flesta problem uppstå efter ett halvår, då din arbetsförmåga inte längre jämförs med ditt arbete utan med alla förekommande arbeten på arbetsmarknaden.
Zandra Hedlund

#6 - David

Långtidssjukskriven.
För det första är det förödande för en människa att pli passiv. Ett passivt liv förvärrar människans tillstånd av sjukdom/nedstämdhet/ och känslan av utanförskap. Med det vill jag säga att det även är viktigt att varje individ bedöms utefter sin egen förmåga. Det får aldrig bli generella bedömningar vilket jag upplever inte har varit några problem.
För mig tog det 2 år att komma tillbaka in i arbetslivet och arbetstränar nu på 25%. Jag mår bättre än någonsin tack vare F - kassans ihärdighet och envishet att få igång mig.

Så nej, sjukskrivning är inte svart eller vitt. Det som funkar för mig funkar inte för någon annan. Därför krävs samarbete och för samarbete krävs att F - kassan vet din arbetsförmåga. Därför måste den prövas. Flera gånger om så är fallet. För människans eget bästa. Vi gör alla sjukskrivna en björntjänst om vi lägger ner det rehabiliterande arbetet och låter folk få vara hemma i all evighet. Det mår ingen bra av.

Svar: Vad fint att höra att det har fungerat bra för dig. Det behövs positiva berättelser som ger hopp till andra. Väldigt många får inte vara sjukskrivna (ens på deltid) längre än 6 månader, eftersom din arbetsförmåga då bedöms utifrån alla förekommande arbeten på arbetsmarknaden och då finns det i princip alltid någonting du rent teoretiskt sätt skulle kunna göra (t.ex. ett fiktivt stressfritt arbete), men ingen hjälper dig att vaska fram ett sånt jobb utan du skrivs över till Arbetsförmedlingen och förväntas leta själv - efter heltidsarbeten. Det är inte att göra en individuell rehabiliteringsplan, det är att stelbent följa regler. Tyvärr drabbar detta alltför många. Jag gick in i väggen så hårt att jag knappt hittade hem längre, 3 mån senare skulle jag arbetsträna, efter 6 mån förväntades jag lönearbeta 50 % (vid det här laget var tandborstning fortfarande att jämföra med att bestiga ett berg) och efter 12 mån skulle jag gå upp på heltid, trots att det försök som gjordes på 75 % totalhavererade och trots att min läkare sa att jag absolut inte fick arbeta mer än 50 %. Och då hade jag ändå tur, för det tog ytterligare några månader innan Arbetsförmedlingen kopplades in. De har blivit ännu hårdare nu, såg en siffra på att 75 % av alla ansökningar om sjukpenning avslås i dagsläget.
Zandra Hedlund

#7 - Ingvor

Ska man behöva anlita en jurist för att överklaga ett stelbent system där FK inte ser människan utan tolkar regler till sin egen fördel??? Jo, jag har vänner som är så dåliga och inte orkar "köra racet" mot FK. Är det verkligen tänkt så?

Svar: Det gäller att vara väldigt frisk för att orka vara sjuk i dagens Sverige. Det är verkligen fruktansvärt. Jag valde till slut att ta tjänstledigt och börja plugga något jag klarade av istället för att försöka komma tillbaka till arbetet, bara att komma undan FK gjorde att rehabiliteringen snabbades på efter det. Men alla kan ju inte göra så (och jag hade inte klarat det tidigare, det tog 1,5 års tragglande med arbetsträning, deltidssjukskrivning och tjaffs med FK innan jag tog det beslutet) och det är inte så det ska behöva gå till heller. Den som är sjuk förtjänar att få rehabilitering och hjälp.
Zandra Hedlund

#8 - Elisabeth

Alla behövs verkligen inte i Laget Sverige. Det bevisas om och om igen när exempelvis närstående till mig förgäves söker jobb. 55 plussare med krämpor och/eller omoderna yrken, personer med autism, feta människor, före detta alkoholister och narkomaner, rullstolsburna. Så trots att det finns arbetsförmåga, men kanske inte i den utsträckning som andra har, blir många ratade från arbetsmarknaden – hela tiden. När ska våra myndigheter, som bekostas av oss, sluta att ljuga? Vem tror de att de övertygar?

Svar: Det är rent förjävligt. Samtidigt motsvarar vår övertid 150 000 heltidsjobb. Vissa jobbar ihjäl sig och andra får inte arbeta alls. Och de som har jobbat hjäl sig vill ingen hjälpa.
Zandra Hedlund

#9 - Niclas Strindell

Bra att du lyfter upp detta. Förstår inte Antons kommentar. Det fungerar som du beskriver. När jag hade varit sjukskriven ca 10 månader (utmattningssyndrom) och påbörjat en framgångsrik återgång till mitt jobb så fick Försäkringskassan för sig att jag skulle byta jobb. Inget ont om handläggaren, han gör ju bara vad han är tillsagd, men signalerna var tydliga: Vi bryr oss inte om dig och att du råkar gilla ditt jobb. Vi tittar bara på om du skulle kunna fungera i ett annat jobb.
Det var en otrolig stress för mig att höra detta mitt i min utmattning där jag just börjat få ut stressen ur kroppen och börjat fungera lite i mitt jobb igen. Byta jobb i den situationen, med all press som ett jobbyte skulle innebära? Helt galet!
Skulle vara intressant att veta vad reklamkampanjen kostar.

Svar: Tack! Det finns alldeles för många historier som din (och min, som är liknande), för att det ska vara en slump. De säger själva att det är såhär det fungerar, det är ingen hemlighet. Tyckte nästan synd om min handäggare som satt med på läkarbesöket och var tvungen att säga att jag måste gå upp på heltid (trots att 50 % knappt fungerade och försöket på 75 % hade gått helt åt skogen) om en vecka, för "såna är reglerna". Jag undrar också vad kampanjen kostar, de gör tv-reklam också. De pengarna hade ju helt klart kunnat användas bättre, minst sagt.
Zandra Hedlund

#10 - GöranR

Det är ingen reklam. Det är vad jag kan förstå en informationskampanj. Och det är inte svart eller vitt; antingen sjuk och arbetsoförmögen eller frisk och arbetsförmögen. Arbetsförmågan är inte direkt kopplad till vare sig sjukdom, diagnos eller symtom.
Att sedan Försäkringskassan är dysfunktionell i många sammanhang och att många beslut är bortom all tveksamhet är dels en annan sak, dels ytterligare en dimension.

Svar: Fast en informationskampanj som informerar om vad? Att FK gör en bedömning av ditt sjukintyg när du blir sjukskriven? Det är knappast någon nyhet. Jag tycker snarare att de verkar försöka släta över den negativa bilden av sig själva som målats upp. Kampanjen kostar många miljontals kronor, som definitivt hade kunnat användas bättre.
Zandra Hedlund

#11 - Josefin

Anton. Suveränt att någon har superkoll på lagar och regler i "samtiden" som du då och vet hur en slipsten ska dras när inte ens försäkringskassan själva har det och inte just sällan bryter just mot dessa. Du kanske kan berätta för mig då vad försäkringskassan menar med en behovsanställning?

Och foglossning är visst ett sjukdomstillstånd.

#12 - GöranR

Om flera visste vad Försäkringskassan har för syfte och mål , och hur myndigheten fungerar och ska fungera enligt sitt regelverk, skulle det bli mindre tyckanden om hur man borde ha blivit behandlad eller bedömd. Så information är viktigt. Möjligen kan man ha åsikter om hur den går till.

#13 - Emschen

Eftersom systemet har missbrukas i så många år så får vi nu ta konsekvensen av det.
Reklamer för myndigheter görs för att det är ett regeringsdirektiv att myndigheter ska vara mer synliga.

Och ja jag har också varit sjukskriven men valde att säga upp mig och vara arbetslös för det var enklare regler att följa.

#14 - Ulrica Tjärnberg

Jo tack detta sne vrida system hos FK är helt sjuk. Folk tror att samhället tar hand om en. Då har du fått något om bakfoten.

Kolla bara in den så kallade utbetalningen i min blogg.

#15 - Anonym

Vad tror om det hade varit en privat sjukkassa ++

#16 - LiseLotte Diveli

Jag sa redan i början av Reinfeldts iskalla "justeringar" för de sjuka, där jag ingår, att han borde få Nobel-priset i medicin. Han botade ALLA sjukdomar efter 180 dagar.

#17 - Madelen roth

I mitt fall blev hela min familj drabbad. Vi sålde vad som går för att kunna äta och jag blev psykiskt sjuk av stressen FK skapade.

#18 - Jörgen

Som anställd har man i alla fall möjlighet ATT sjukskriva dig!
Som egenföretagare är det konkurs gäller om man är borta ett tag😕

#19 - Annica @ Guld med ADHD

Jag tycker det är helt sjuk. Min partner är sedan flera år sjukskriven 100%, han har en dröm och förhoppning om att han, någon gång i framtiden, kanske kan klara att jobba lite. Därför ansökte han om 50% sjukersättning (det som tidigare kallades för sjukpension). Man kan inte ändra nivå på sjukersättningen när den väl är satt, därav att han inte sökte 100% trots att han är sjuk 100%. FK vill nu neka honom, då han inte gjort en prövning på sin arbetsförmåga, för den måste tydligen vara på 50% om han skall kunna få sjukersättning på 50%. Men hur testar man om en person kan arbeta, om den personen, just nu när vi gör ansökan, inte har någon arbetsförmåga? Det kunde FK inte svara på. Troligtvis får han göra en ny ansökan, och handläggningstiden är minst 4 månader, men troligtvis längre.

Min egen kontakt med FK går förhållandevis bra, det är inte så mycket krångel. Antagligen för att jag arbetat heltid i några år, gick in i väggen, och nu inte kan jobba heltid igen.

#20 - Angelina Lundholm

Bara uttrycka att jag tycker det är bra att du skrivit detta i lägg.

#21 - Morgan

Efter att jag blev utförsäkrad i början av 00-talet har jag brutit kontakten helt med F-kassan.
Visst, jag måste gå till sociala när jag blir sjukskriven och det gör att jag för det mesta äter havregrynsgröt men hellre det än att ha att göra med med en organisation, vars enda uppgift det är att ge sig på och skada redan sjuka människor.

Har letat men inte hittat EN enda människa som har något odelat gott att säga om F-kassan.
Man tycker ju att någon borde ha fått hjälp någonstans... någon gång.
Det är ganska talande att F-kassan måste lägga ut stora summor pengar på att försöka boosta sitt förtroende... det säger väldigt mycket om den organisationen.

#22 - Stefan

Känner igen det
en kompis far hade kroppen full i cancer men skulle ut och arbeta, han dog några månader efter det

#23 - Kattis

Kan bara säga att detta är så igenkännande på alla nivåer. Man borde inte bara ifrågasätta FK utan hela regeringen, lagarna och sämhällsystemet när det gäller detta kring sjukskrivning och dylikt.

#24 - Lotta

Mkt bra. FK:s ord o beslut är allenarådande o jag har också undrat varför de känner behov av att göra reklam.
O ang. foglossning...har inte haft det själv men jobbat med kvinnor som haft det...att tvingas arbeta när man har foglossning liknar jag lite som att tvingas springa maraton med ett brutet ben. Min moster var gravid 5 ggr på 7 år o hade foglossning i princip hela tiden. Ett par år efter sista grav. kunde hon inte gå i trappor längre. Så tillståndet KAN bädda för en framtida invaliditet.

#25 - Hanna

Mycket bra inlägg. FK:s arbete måste belysas mer.

#26 - Jörgen

Redan det första stycket visar på att detta är skrivet i någon sorts affekt, utan särskilt mycket eftertänksamhet.
Reklamen syftar självklart inte till att få fler kunder, utan syftar till att sprida kunskap om sjukförsäkringen. Människor verkar, generellt, tro att en sjukskrivning handlar om att gå till läkaren, sedan få pengar från Försäkringskassan så länge man känner att man behöver. För varför skulle man vara intresserad av att veta vilka rättigheter och skyldigheter man har när man är sjuk?

Jag arbetar inom sjukförsäkringen och är fullt medveten om den totala okunskap som finns i samhället, varför jag anser att det ligger helt rätt i tiden att dra igång en kampanj för att åtminstone försöka göra människor uppmärksamma.

Precis som det står i reklamen så bedömer Försäkringskassan inte sjukdom utan arbetsförmåga. Du kan vara sjuk hur länge som helst i vilken åkomma som helst.
Det behöver inte innebära att du har nedsatt arbetsförmåga.

Vid en bedömning av arbetsförmåga utgår Försäkringskassan från vad läkaren, konkret, skriver att du inte klarar av. Det är en väldigt simpel modell där läkaren först beskriver diagnosen och sedan beskriver de undersökningsfynd som ligger till grund för diagnosen. Utifrån detta ska läkaren beskriva vilka moment i ditt arbete du inte klarar av på grund av undersökningsfynden. Detta innebär förstås att läkaren måste följa en röd tråd i underlaget.
T ex, läkaren beskriver att han genom röntgen ser att du brutit foten, därför klarar du inte av ditt arbete som snickare under en period eftersom du inte klarar aktiviteter som innebär gående och stående, du behöver stödja med kryckor vilket innebär att du inte kan kan bära, lyfta eller arbeta med verktyg.
Detta behöver i sin tur inte medföra en nedsatt arbetsförmåga i t ex skrivbordsarbeten.

Dessutom ligger beskrivningen till grund för om Försäkringskassan behöver utreda
anpassningsmöjligheter hos arbetsgivaren, som också har ett ansvar i varje sjukskrivning. I detta fall skulle handläggaren förmodligen efterfråga möjlighet till tillfälligt arbete, anpassning eller omplacering (efter 90 dagar sjukskrivning) hos arbetsgivaren.

Bedömningen mot "fiktiva arbeten" eller normalt förekommande arbeten sker efter 180 dagar. Undantag finns i de fall en läkare kan beskriva hur man planerar att få tillbaka personen i fråga i sitt ordinarie arbete inom ett år från sjukskrivningens första dag. Här handlar det om att människor inte ska bli passivt sjukskrivna i ett specifikt arbete de inte klarar av, när de skulle kunna ha full arbetsförmåga i ett annat arbete imorgon.
Bedömningsgrunden ställer även krav på att läkaren ska kunna motivera varför personen i fråga, utifrån undersökningsfynd, inte klarar av något arbete alls på den reguljära arbetsmarknaden.

Slutligen handlar inte Försäkringskassans jobb om att "låta de sjukskrivna vara" utan att vara drivande i processen att få tillbaka människor i arbete när det finns arbetsförmåga att ta vara på. Dels genom att vara drivande för att rehabiliterande insatser görs inom vård och på arbetsplatsen, dels genom att tillämpa gällande lagar och regler, vilket kan medföra att sjukpenning avslås eller dras in.

Det gynnar alla att ha insyn i sjukförsäkringen, så slipper vi denna sorts inlägg som till stor del grundas på okunskap och frustration.

#27 - Anna k

Ja vad ska man säga... Jag som arbetar på FK tycker också det är helt galet. Dessutom ska ni veta att man kallar "er" för kunder....KUNDER!!!! Vi får inte längre säga den försäkrade utan våra kunder. Har ni hört något så dumt..

#28 - Anna

Håller med dig till punkt och pricka. När jag såg reklamen själv så kände jag mig nästan kränkt. Jag har varit i kontakt med FK x antal gånger. Det är som att de har glömt att man är en människa med känslor och inte bara ett namn/siffra på ett papper.

#29 - Ivy

Tråkigt att alla har så otroligt negativa upplevelser.
Själv har jag inte haft problem med FK. Trots att mina sjukdomar är ganska okända. Men läkaren har utförligt beskrivit allt jag inte klarar av. FK ansåg då att min arbetsförmåga är 100% nedsatt minst 1 år framåt. Efter 1 år görs en ny bedömning.

Och nej. Faktafel. Det är INTE en handläggare utan medicinsk kunskap som avvisar din läkares utlåtande. Handläggare jobbar med att samla info från dig, din läkare, ditt jobb osv. Sedan kollar en läkare på FK igenom ditt läkarutlåtande och bedömer arbetsförmågan.

Så skyll inte på handläggarna! Visst ska dem vara trevliga, men det är inte deras fel om det avslås. Inte dem som bedömer din arbetsförmåga.

Dessutom kan du alltid överklaga. Nästan alltid handlar det om för dåliga läkarutlåtanden och därför får man "rätt" i överklagan med noggrannare intyg. Läkaren har inte förklarat tillräckligt tydligt vad din sjukdom/symptom ger för effekt på dig, dig på jobbet och dig i vardagen.

För att vara helt sjukskriven mer än 6 mån ska du alltså inte klara av något jobb på arbetsmarknaden. Alltså inte ens typ telefonförsäljare eller anpassat jobb som AF fixar åt dig. (Dvs Samhall-liknande).

#30 - Sofie

Det som blir extra tragiskt (eller komiskt?) i det hela är ju att mängder med kvinnor nekas sjukskrivning under graviditet eftersom "graviditet inte är en sjukdom".
Nej, graviditet är sannerligen ingen sjukdom men ibland är det faktiskt så att man får en så pass nedsatt (eller obefintlig) arbetsförmåga under delar (eller i värsta fall hela) graviditeten. Men trots det så nekas man sjukskrivning eftersom graviditet inte är en sjukdom. Hur ska ni ha det FK, försäkrar ni bara de som har en sjukdom som ger nedsatt arbetsförmåga eller var det inte arbetsförmågan ni skulle fokusera på...

#31 - Tess

Bra skrivet! Tycker det är hemskt hur det är. Här är Arbetsförmedlingen, min egen läkare och det utredningsteam som FK skickade mig till helt överens om min arbetsförmåga, men den försäkringsmedicinske rådgivaren hade en annan åsikt och då gick handläggaren på det istället. Sedan håller jag med Sofie här ovan om graviditet. Om en man hade drabbats av mina symtom och tvingats ligga inlagd på sjukhus i flera veckor med näringsdropp via CVK och vätskedropp via armen, få lära sig att äta på nytt då man kräkts upp även vatten under nästan 3 månaders tid med viktnedgång till 45 kg som resultat så hade han blivit sjukskriven. Jag blev det inte för jag var gravid och det var uppenbarligen viktigare än vilken arbetsförmåga jag (inte) hade. "Graviditet är ingen sjukdom" och "du har ju själv valt att bli gravid" var saker jag fick höra. Men VEM vet hur en graviditet påverkar kroppen i förväg??

#32 - Mattias Beming

Det finns en vågskål i den andra sidan av balansvågen också - det är den som FSK för fram i och med sin reklam (även fast reklam från staten är förkastligt) - det finns mängder som sjukskriver sig, trots att de INTE är behövande... och "läkare" kan gå EMOT enbart för att göra sig behövda... det är inte riktigt klokt.

Ett sorts krig mellan de två. FSK ser dock inte till den sjukbedömning läkaren gör - utan till den friskhetsbedömning som gör dig arbetsför, det är fel att se dem som "lika som bär" eller samarbetandes på något vis.

Den ena ska motverka den andres alla lockelser och löften om utdelning av pengar som inte finns där (eller kvar) idag... en kritiskt granskande kassa alltså.

Detta, medan "läkare" kan leta "kryphål att underlätta" istället för att råda till att "tagga ned", lugna ned sig i statusjakt eller självkrav för att leva bättre än man egentligen förmår i konsumtionskarusellen.

"Läkaren" letar kryphål eller fel på patienten till en försäkring som inte bär, rent ekonomiskt, istället för att verkligen läka/lösa problemet.

Är ens värld sjuk och det gör en sjuk - får man ändra sin privata värld.

#33 - L

"vi frågar efter vilken arbetsförmåga du har, inte hur sjuk du är"? Men jag minns en artikel i tidningen som handlade om fsk och att de frågade en cansersjuk person när han beräknade att dö. Det finns fler fall där de faktiskt frågar hur sjuk någon är, men de har säkert någon bra bortförklaring att det ingår i deras jobb eller något sånt.
Jag har själv erfarenhet av fsk och alla deras regler. Nästan som man börjar tro att de vill göra en så utmattad att man motvilligt väljer att jobba trots noll arbetsförmåga pga deras metoder.

#34 - Johan Hansson

Problemet är att arbetsgivarna inte gör samma bedömning. Är du minsta lite sjuk tar de inte i dig med tång. När FK då bedömer att du kan utföra vissa arbeten men arbetsgivarna bedömer att du är för sjuk för anställning så trillar du mellan stolarna och det är du som får skulden för att du inte kan fixa ett arbete.

#35 - Marie

Är själv idén situationen nu. Är sjukskriven sen 9 maj för rygg/axelsmärtor. FK godkänner inte sjukskrivningen för det finns jobb jag kan göra utan att röra rygg och axlar. Soc gör samma bedömning så där får jag ingen hjälp heller eftersom jag är arbetslös. Bad FK nämna vilka jobb jag kan göra utan att behöva röra mig men dom har nog inte kunnat komma på något för dom har inte svarat mig.

#36 - Eric

Håller med om mycket men vill bara säga att reklam ja, kanske det bästa att lägga pengarna på. Men flera personer jag känner + förmodligen många andra vet inte att försäkringskassan finns eller vad dem gör. Så att lyfta fram det med reklam så här är både bra och dåligt. Finns självklart bättre sätt att göra det på. Men annars bra skrivet!

#37 - Antonio

Statliga myndigheter borde alltid få konstruktiv kritik men jag vill endå påpeka i havet av allt smutskast att försäkringskassan var mitt skyddsnät en period i livet när jag inte kunde jobba. Kan personligen inte vara annat än tacksam.

Mvh!

#38 - Enok P.

Bedöma arbetsförmågan? Ha! en närstående med ulcerös kolit fick frågan : Och när tror du att du har blivit av med ditt onda i magen?. Försäkringskassans handläggare lade sig alltså direkt i diagnosen och de följder den hade för patientens kroppsliga och psykologiska möjligheter att utföra sitt arbete. Handläggaren har inte rätt att direkt ifrågasätta läkarens uppgifter. Den här handläggaren gjorde sig skyldig till vad som tidigare räknades till grovt tjänstefel.

#39 - E.Stolt

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10205759100851631&id=1679501540

Så blev jag bemött.

#40 - Michael Gustafsson

Försäkringskassan är ålagda att informera om sin verksamhet. Det är inte reklam. Nog om det.
Att de sedan ser över arbetsförmågan innebär i vissa fall att folk får säga upp sig ifrån sina tillsvidareanställningar för att de inte får någon ersättning ifrån den myndigheten längre. Då slussas man istället över till myndighet nr 2. Arbetsförmedlingen. HELT SJUKT.

#41 - Ett tips från Stephanie

Fick någon FK handläggare som ringde mig i Januari efter ha gjort en operation i december. Jag hänvisade bara henne till min läkare, gav numret och namn och sa "ring honom istället" . Därefter hade jag inga problem med FK.

Kunde t.o.m. kontakta AFA Försäkring om att få ut 9000 mer.

#42 - Micke

Det är synd att fuskare har gjort så att vissa verkligt sjuka utförsäkras. :(

#43 - Agnes

Jag har varit sjukskriven av och till i 1.5 år pga en canverdiagnos och jag har har mycket kontakt med FK och sett både positiva och negativa sidor. Jag har dock tyckt att de största problemet är svårigheten att gå tillbaka till jobbet på ett smidigt sätt (som gör att man orkar men ändå inte förlorar för mycket inkomst) snarare än att bli sjukskriven. Jag säger självklart inte att det är så för alla, men det är min upplevelse.

För mig har det hjälpt enormt mycket att komma in och jobba. Det har fått mig att känna mig friskare. Det som jag tycker FK behöver jobba på är ett bra sätt att vara deltidssjukskriven på ett jobb med "onormala" arbetstider.

Jag har testat på FKs satsning för cancerpatienter som kallad "flexibel sjukskrivning" som innebär att man har en hel sjukskrivning i botten men meddelar i efterhand hur mkt man har orkat jobba och det är därför möjligt att jobba t ex 0 % ena veckan och 75% andra veckan. Arbetsigvaren slipper karensdagar att betala.

Det är ett nytänkande initiativ av FK och så tycker jag det bör fortsätta. Individualisera sjukskrivningen utifrån patientens behov. För sjukskrivning är inte svart och vitt. Men sjukförsäkringssystemet är det delvis idag.

#44 - Maria

Hurra för dig 👍👍👍
Fiktivt arbete??? Det är ju ett skämt....så de förlitar sig på att detta låtsas jobb finns?
1. Vilken form av rehabilitering blir det? Att bli av med sitt jobb för att springa på arbetsförmedlingen?
2. Vilken arbetsgivare anställer någon med lång sjukskrivning bakom sig?
3. Blir någon friskare av att bli av med en fast anställning?
4. Kul att det fungerat bra för en del men det ska banne mig inte vara avhänget på vilken handläggare man har.
Nej nu har regelverket verkligen tagit över det sunda förnuftet!!!
Undrar för den delen hur detta kom till? Tror de att alla sjuka är lata och vill ligga hemma och pilla navelludd?
Om inte så ta reda på varför sjuktalen ät som de är!!! Ligger nog en hel del i tidigare kommentar. De som har jobb, jobbar ihjäl sig.

#45 - ddianasliv.blogg.se

TACK för att du skrev det här! Såg reklamen för några dagar sen och blev så irriterad, trots att jag inte själv är sjukskriven. Man undrar ju vilken värld de som gjort reklamen lever i...

#46 - Sara

Vet inte om det går att skylla på
försäkringskassan i sig. Visst, det finns rötägg till handläggare, men rötägg finns överallt. Det innebär inte att alla är rötägg. Jag känner flera handläggare på statliga myndigheter som kämpar mot sina egna värderingar för att upprätthålla tjänstemannarollen.

Problemet är nuvarande regeringen, och den dessförinnan, som ger Försäkringskassan ett uppdrag som kan påverka medborgarna negativt. Det samma gäller uppdrag de ger till andra myndigheter. Det är vårt politiska system som är kasst. Inte myndigheterna i sig.

#47 - Mamma bläckfisk

Det känns ju lite besynnerligt att försäkringskassan inte litar på läkarens förmåga att bedöma patientens arbetsförmåga. För om försäkringskassan inte litar på läkarna, hur ska då vi patienter kunna göra det? Att vara sjukskriven är ju för de flesta ett ekonomiskt bakslag och att inte veta om försäkringskassan kommer att godkänna sjukskrivningen eller inte är enormt stressande när ekonomin är ansträngt redan innan. Den stressrelaterade ohälsan som jag, och många med mig, blir sjukskriven för periodvis blir inte direkt bättre av att inte veta om man kommer att kunna betala sina räkningar eller inte. Jag tror att man behöver bli bättre på att kunna skilja på olika patientgrupper. För alla är inte det bästa att arbeta till varje pris. Åtminstone inte om man tänker långsiktigt. För det bästa måste väl ändå vara att människor får en chans att bli friska först för att sen kunna arbeta ända fram till pensionsålder, istället för att ha återkommande sjukskrivningar under hela sitt resterande arbetsliv?

#48 - Albeert

VARIFRÅN TROR NI ALLA PENGAR (MILJARDER) SKALL TAS IFRÅN, TILL NYA HASTIGT UPPKOMNA OFÖRUTSEDDA UTGIFTER.
Staten har bara en plånbok och den skall räcka till allt/alla utgifter och den innehåller bara ett visst antal kronor och den räcker inte i evighet och den är inte outtömlig och de kan inte trolla med knäna utan att höja skatten. Alltså måste man skära ner någonstans för att omfördela resurserna (pengarna)och det är precis vad vi ser över hela linjen idag, inom vård,skola och omsorg.
Politikerna över hela linjen, oavsett partifärg, har brutit samhällskontraktet med sina medborgare, de som fyller på plånboken ( och de fyller även på politikernas plånböcker icke att förglömma)
Sjukförsäkringen är något vi alla betalar för via skatten (en ganska stor del dessutom)och har rätt att ta del av, men behöver medborgarna ta del av sjukförsäkringen idag, så ifrågasätts de, trots läkarintyg, av LEKMÄN som bara har till uppgift att vakta bron och inte släppa över någon.
Lydiga idioter.
Det här kommer att slå tillbaka nästa val, det här kommer att straffa sig.
När politiker ensidigt bryter ett samhällskontrakt så kommer det att slå tillbaka och de ( vi alla, är jag rädd) kommer antagligen att få betala ett mycket högt pris, för deras totala inkompetens.

#49 - albert

VARIFRÅN TROR NI ALLA PENGAR (MILJARDER) SKALL TAS IFRÅN, TILL NYA HASTIGT UPPKOMNA OFÖRUTSEDDA UTGIFTER.
Staten har bara en plånbok och den skall räcka till allt/alla utgifter och den innehåller bara ett visst antal kronor och den räcker inte i evighet och den är inte outtömlig och de kan inte trolla med knäna utan att höja skatten. Alltså måste man skära ner någonstans för att omfördela resurserna (pengarna)och det är precis vad vi ser över hela linjen idag, inom vård,skola och omsorg.
Politikerna över hela linjen, oavsett partifärg, har brutit samhällskontraktet med sina medborgare, de som fyller på plånboken ( och de fyller även på politikernas plånböcker icke att förglömma)
Sjukförsäkringen är något vi alla betalar för via skatten (en ganska stor del dessutom)och har rätt att ta del av, men behöver medborgarna ta del av sjukförsäkringen idag, så ifrågasätts de, trots läkarintyg, av LEKMÄN som bara har till uppgift att vakta bron och inte släppa över någon.
Lydiga idioter.
Det här kommer att slå tillbaka nästa val, det här kommer att straffa sig.
När politiker ensidigt bryter ett samhällskontrakt så kommer det att slå tillbaka och de ( vi alla, är jag rädd) kommer antagligen att få betala ett mycket högt pris, för deras totala inkompetens.

#50 - Lars Fredriksson

Tänk a tt här finns folk som kan skriva så bra som du. All heder för ditt inlägg. Själv har man hamnat i FK-s klor ang sjukskrivning efter det jag blivit värst skadad vid en trafikolycka där ett fyllo körde på oss. Detta hände 19/8 2016 och mina skador var mycket allvarliga. Jag hade 1 svårt benbrott 90 graders med splitter, 3 bäcken frakturer, 14 brutna revben, 2 spinalutskott trasiga , kota 6-7 i halsryggen sprickor där , vänster axel sönder mosad samt ca 35-40 benbrott i ansiktet.
Man har fortfarande problem att gå axlen fortfarande dålig funktion samt känselbortfall i vänster halva av ansiktet . Trots allt detta så har jag börjat jobba två tim vilket är tillräkligt då jag ej orkar mer. Och jag går på rehab 2-3 ggr i veckan . Men nu tycker FK att jag kan stå till Arbets marknadens förfogande , Finns det fler som råkat ut för detta och vad har ni fått för hjälp mot dessa inkompetenta skrivbords produkter

Kommentera